Lage rugpijn

Lage rugpijn heet ook wel spit of lumbago. Patiënten met lage rugpijn hebben pijn onder in de rug. De pijn kan ook uitstralen naar de bil of het been, ischias genaamd. Vooral lang staan of zitten, maar ook bewegen, kan flink pijn doen. Lage rugpijn komt veel voor. Vier op de vijf mensen hebben wel eens last van hun rug. Sommigen krijgen het maar één keer, bij anderen komt het geregeld terug, wat vaak het gevolg is van een slechte coördinatie van de core-stability spieren. De therapie die wij geven bij rugpatiënten bestaat uit het verbeteren van deze core-stability met behulp van het Record apparaat en de Flexchair.
Kom eens langs en maak kennis met deze innovatieve apparaten, waarop u zelf aan de slag gaat.

Risico’s voor uw rug. 
Er is een aantal risicofactoren bekend die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van lage rugklachten.
Bijvoorbeeld:

  • veel tillen in combinatie met draaiende bewegingen (met name met gestrekte benen/knieën);
  • lang in één houding blijven zitten of staan (op het werk, thuis);
  • repeterend werk doen;
  • plotselinge hevige inspanningen verrichten;
  • blootgesteld zijn aan veel trillingen;
  • overgewicht;
  • roken.

Wat kan de fysiotherapeut voor u betekenen? 
De behandeling is voornamelijk gericht op het geven van informatie en adviezen, oefenen en bewegen.
Bij acute klachten zullen specifieke rugoefeningen de pijn niet zo snel doen verdwijnen, maar ze kunnen er wel voor zorgen dat u zich beter voelt.
Bij chronische/langdurige klachten leveren specifieke oefeningen aantoonbaar positieve resultaten op. Daarnaast krijgt u algemene informatie, adviezen en oefeningen gericht op uw houding en uw dagelijkse activiteiten. Verder krijgt u specifieke informatie en oefeningen voor die problemen die u tijdens het bewegen ervaart. Daar heeft u op termijn het meeste aan.

Geef rugklachten geen kans, kom trainen op de FLEXCHAIR
Rugklachten zijn bij veel mensen een steeds terugkerend probleem. Het blijkt moeilijk om echt van de klachten af te komen. Hiervoor is een goede controle over de rug noodzakelijk. Maar hoe train je dit? Het is belangrijk om te 'zien' en 'voelen' welke beweging u maakt met uw rug. Met de Flexchair, romp balans trainer ofwel RBT, hebben we nu een prachtig hulpmiddel waarmee we u kunnen helpen die controle te krijgen.

Wat is een Flexchair?
De Flexchair is een bijzondere kruk met een zadelvormig zitvlak die in alle richtingen kan bewegen. Door middel van een sensor is de kruk verbonden met een computer. Via het beeldscherm krijgen de patiënt en therapeut direct terugkoppeling over de uitgevoerde bewegingen van de rug. Dit wordt ook wel visuele feedback genoemd. Op deze manier wordt heel duidelijk hoe u uw rug gebruikt en welke bewegingen problemen geven. De Flexchair is door Veldon ontwikkeld in overleg met de TU Delft en het Erasmus Medisch Centrum. De Flexchair zorgt voor een dynamisch actieve zit en de diepe buik- en rugspieren worden getraind.

De laatste jaren wordt steeds duidelijker dat vooral deze diepe spieren van belang zijn voor de controle over de rug en stabiliteit van de rug. Bij mensen met (langdurige) rugklachten is aangetoond dat zij juist deze spieren niet of te laat aanspannen. De test en training op de Flexchair RBT is dan ook bij uitstek geschikt voor mensen met rugklachten. In veel gevallen worden rugklachten niet veroorzaakt door een afwijking of beschadiging van de rug.
Dit betekent echter niet dat er niets aan de hand is. De oorzaak van de rugpijn is dan vaak een verkeerd gebruik van uw rug, bijvoorbeeld een verkeerde houding, te lang in één en dezelfde houding zitten of staan, een verkeerde manier van bewegen of overbelasting.

Kwaliteit van beweging
Het is het beste om zoveel mogelijk in beweging te blijven. Ook als het pijn doet. Het is daarbij wel van groot belang dat u op de juiste manier beweegt. En dat lukt niet iedereen. Soms door de hevigheid van de pijn, te veel spierspanning, stress, een slechte conditie of te weinig kracht.

Preventie
De Flexchair is ook een zeer effectief hulpmiddel om klachten te voorkomen, bijvoorbeeld voor mensen die langdurig zittende werkzaamheden uitvoeren. Bij sporters is aangetoond dat door het trainen op de Flexchair prestaties verbeteren en de kans op blessures afneemt. Vooral in de ruitersport heeft de Flexchair haar meerwaarde de afgelopen jaren bewezen. Zie onderaan voor meer informatie over de ruitertraining.

Wij zijn als praktijk aangesloten bij het Veldon netwerk. De therapeuten Fysiogeregeld zijn opgeleid om de bewegingen van de rug te meten met behulp van de Flexchair RBT en uw rugklachten te behandelen. Na een analyse op de Flexchair RBT kunnen we u laten zien waar uw persoonlijke aandachtspunten liggen. We zullen u daarna adviseren en begeleiden bij een persoonlijk oefentraject, waarbij u heel bewust en gericht kunt oefenen. Het oefenen wordt efficiënter en leuker.

Nieuwsgierig geworden?
Neem voor een afspraak of kom even langs bij Fysiogeregeld.

Ruitertraining
Ruitertraining met de Flexchair Training met behulp van de Flexchair is een effectieve manier om uw houding en zit als ruiter te verbeteren. Bij het paardrijden is het belangrijk om een onafhankelijke zit te ontwikkelen. Dit houdt in dat de ruiter in balans blijft zonder daarbij overmatige spierspanning op te bouwen. Een ruiter die in balans zit, heeft optimale inwerking op zijn paard.

Mogelijke problemen die ontstaan door een verkeerde zit:
– Mijn paard loopt scheef
– Ik kan niet doorzitten
– Mijn paard landt in de verkeerde galop
– De wending naar links of rechts lukt niet
– Rugpijn of vermoeidheid na het rijden

Dan is ruitertraining op de Flexchair iets voor u. Op de Flexchair leert u te voelen hoe u lichaam beweegt. Door de training krijgt u inzicht in uw houding en zit op het paard en hoe u deze kunt verbeteren. U wordt zich meer bewust van de hulpen die u geeft.

De winst die u zou kunnen behalen:
– Door een onafhankelijke zit komen de hulpen beter door
– Het paard komt makkelijker aan de teugel
– De wendingen naar links en naar rechts worden gelijk
– U kunt uw paard beter volgen met uw zit in galop en beter doorzitten in draf
– Geen last meer van een pijnlijke of stijve rug van de ruiter
– Geen pijnlijke of stijve rug van het paard.